A Csata elleni két győzelemmel végződött negyeddöntő és a nemzetközi szövetség bejelentése, miszerint klubunk rendezheti az Európa-kupa final fourt, után csapatkapitányunkkal, Theodoreán Alexandrával beszélgettünk az elmúlt napokban történtekről és az izgalmasnak ígérkező folytatásról.

Gratulálunk az elődöntőbe jutáshoz! A Csata legyőzése nem jelentett gondot, de akadtak nehéz pillanatok… Mit gondolsz utólag a párharcról?

Köszönjük szépen! Egy pillanatig sem gondoltuk, hogy könnyű lesz. A Csata kellemetlen ellenfél és kifejezetten támadó stílusú csapat. Pont ezért a védekezésünkön volt a hangsúly és úgy érzem, hogy sikerült viszonylag kevés ponton tartanunk őket. Külön örülök annak, hogy Maja Skorics egy kemény időszakkal a háta mögött jó játékkal tért vissza a sérülése után.

Szerdán következik a Győr, amelyet legutóbb megvertetek az Európa-kupában, de a két bajnokin ők győztek…

Izgatottan várjuk a Győr elleni küzdelmeket, az idei meccsekből fakadóan pikáns párharcra számítunk. Nem lesz sok időnk a mérkőzésig, de ahogy eddig, úgy most is maximálisan fel fogunk készülni belőlük. Kulcsfontosságú lesz, hogy a két vezérüket, Beatrice Mompremiert és Brianna Kieselt mennyire tudjuk kikapcsolni a játékból.

DeWanna Bonner érkezése után most Skorics is visszatért, így hosszú idő után ismét teljes a keret. Milyen az általános hangulat az öltözőben és mennyire érzed egységesnek az együttest?

Szerencsések vagyunk, mert nem csak jó játékosok, hanem klassz emberek alkotják a csapatunkat, ezáltal végig jó hangulatban telik az év. A szezon ebben a szakaszában már egymás energiáiból merítünk erőt. Mindenkin érződik, hogy a sok és kemény munka gyümölcsét ebben az időszakban arathatjuk le.

Szekszárd rendezheti az Európa-kupa négyes döntőjét. Mit jelent ez nektek, mekkora előny ez a többi csapattal szemben?

Az, hogy megkaptuk a rendezés jogát, egy nagyszerű visszacsatolás a klub számára. Minden egyes dolgozó remek munkát végez nap mint nap, biztosra veszem, hogy jó helyre került az idei Final Four. Jó egy kicsit eljátszani a gondolattal, hogy milyen lenne ez a torna az igazi szekszárdi katlanban, ahol nézők is lehetnek… Nekünk játékosoknak is sokat jelent, hogy hazai pályán tudunk szerepelni.

Már azzal történelmet írtatok, hogy bejutottatok az elődöntőbe a nemzetközi kupában, de lehet-e ezt még überelni?

Óriási siker ez az egész város számára, de nem állunk meg és merünk nagyobbat álmodni. Sok játékos és a stábtagok életében is először adatik meg ez a lehetőség, szeretném, hogy emlékezetes legyen a Final Four mindannyiunk számára.

A négyes döntő megrendezésével kapcsolatban Szabó Gergő ügyvezetőt is megszólaltattuk.

„Óriási eredmény amit a pályán, és most amit a pályán kívül is elértünk. Az elmúlt öt évben elvégzett szisztematikus munkánk eredménye ez a Final Four. Nagy dolog és egyben nagy felelősség ennek a tornának a lebonyolítása, hiszen ez lesz az első ilyen FIBA-rendezvényünk. Persze azért a Sió Kupát 51 éve rendezzük, úgyhogy azt gondolom, hogy a kollégáimmal magas színvonalon fogjuk ezt is tető alá hozni. Sok időnk nincs, pénteken este kaptuk a hírt, és attól a perctől meg is kezdtük a munkát. Nagy büszkeség ez nekünk, a városnak, természetesen Tolna megyének, valamint a magyar kosárlabdasportnak. Legyen büszke most minden szekszárdi és élvezzük ki minden percét a tornának, még akkor is, ha a vírushelyzet miatt csak televízión keresztül lehet majd követni.”

Edzőnk, Djokics Zseljko is elmondta rövid véleményét a FIBA-döntéséről.

„Ez az az esemény, amelyen a közönség borzasztó sokat segíthetne, ha jöhetnének… Úgy hiszem, hogy ez az előző öt év munkájának az elismerése, ebben benne van a szereplésünk, az Euroliga-selejtezőink, az Európa-kupás meccsek, amelyek után kivétel nélkül mindenki, bírók, ellenőrök, ellenfelek, elégedetten és boldogan távozott Szekszárdról és vitte a hírt, mi jó házigazdák voltunk. No és persze azért is nagyszerű, mert nem diplomáciai lobbi eredménye, hogy megkaptuk a rendezést. Megdöbbentő és meglepő is egyben, ez egy folyamat eredménye, ennek a döntésnek az alapjait az előző években raktuk le. A Győr is rendezett egy buborékot, a Sopron többet, most mi jövünk. Ez nagy felhajtással jár, örök emlék lesz, bárhogyan végződjön, mert ez lesz az első.”

Dare to dream bigger

After the two wins against Csata in the quarter final in the league and the announcement that our club would host the Eurocup final four, we talked to our captain Alexandra Theodorean about all the recent news involving the club.

Congratulations for getting into the semifinal! What are your thoughts about the duel with Csata? 

Thanks a lot! We expected a contested series, Csata is a tough, offensive minded opponent, that is why we put te emphasis on our defence. At the end, we maneged to keep them on few points. I am specially happy that Maja Skorics’s return from injury, which came after difficult times for her, went well.

Next up Gyor on Wednesday in the semis, the team that you beat in the Eurocup but lost twice against in the league…

We are very excited about the series, it is gonna be a mouthwatering duel due to what happened between the two teams previously. The first game is right in the corner, but as always, we prepare as well as we can. The key for us could be the defence on their leaders, Beatrice Mompremier and Brianna Kiesel.

DeWanna Bonner settled, Skorics returned, so you have a complete squad again. How is the team chemistry at this point?

We can call ourselves lucky, because the team are made of not just good players, but fantastic persons as well, so the mood is always good. In these part of the season we gain our energy from each other, everybody knows that the hard work we put in all year pays off.

The club will host the final four in April. Could it be an advantage, even in this weird, Covid-19 determined days?

This is a feedback of what the club does for years. Everyone at the club works hard day after day, I am pretty sure that this decision will be proved. It is nice to play with the thought that how it would be in normal times with fans in the gym… Yeah, I guess for us, players, it can be an advantage that we will play in out playground.

You already made history with getting into the semifinal, but could it be overlayed?

It is a great success for us, for the city, but we don«t want to stop here and we dare to dream bigger. For most of our players and staff members this will be the first time at this stage, so we want to make it memorable!

We cought up with our club executive Gergo Szabo who shared his thoughts about organising the Final Four.

„What we achieved on and off the court is a huge success, and the latter is a result of our systematic and relentless work we put in in the last five years. To host this event is also a big responsibility, specially that this is the first one for FIBA. But we have experience, we organise Sio Cup for 51 years and running, so we are up to the task and I’m sure we«ll pass the test with great success. This is pride for the club, the city, the county and Hungary, and also for Hungarian basketball. Shall all residents of Szekszard be proud and enjoy every minute of the tournament despite it could be followed only on televison for the obious reasons.”

Our coach also had his say on the Final Four.

„Firstly, this is the event that our supporters could have helped us an awful lot… I believe that with this decision FIBA recognised our efforts in the last five years: the Euroleague qualifiers, the Eurocup matches we hosted. And all the guests – referees, opponents, coaches, inspectors – went home feeling the same joy and satisfaction. They passed the word on to others, their good experience that Szekszard was a good host. It is a fantastic achievement, specially that we had not lobbied for it at FIBA at all. It is a shocking and surprising decision, but I«m sure that that”s and end-result of what we did in the past. Gyor organised a hub, Sopron a couple, now it is our turn. It is a huge event with lots of hype, but we want to make it memorable, because it is our first.”