Az új bajnoki évad egy 8. fordulóból előrehozott mérkőzéssel kezdődik: az Atomerőmű KSC Szekszárd 2018. szeptember 28-án 18 órától a PINKK-Pécsi 424 együttesét fogadja a Szekszárd Városi Sportcsarnokban.

Majdnem öt (!) hónapos bajnoki szünet után pénteken ismét feldobják a labdát a női kosárlabda NB1 A-csoportjában, ahol a nyitómérkőzésen az Atomerőmű KSC Szekszárd a PINKK csapatát látja vendégül. A találkozót eredetileg december elején, a 8. fordulóban kellett volna lejátszani, de a pécsiek kérésére – a dátum a PINKK EWBL-szereplésével ütközött – a felek előrehozták a mérkőzést.

A KSC menedzsmentje a nyáron az állandóság jegyében a tavalyi sikercsapat együtt tartása mellett tette le a voksát, amelynek fontos elemeként előrelátóan a csapat magyar magjával (Bálint Réka, Gereben Lívia, Kiss Virág, Mansaré Manty, Studer Ágnes, Studer Zsuzsa és Theodoreán Alexandra) már előző szezon során megállapodott a folytatásról. Szerencsére a sikertelen honosítás ellenére Erica McCall is visszatért Szekszárdra, így “csak” a távozó légiós trió pótlásáról kellett gondoskodni: Krnjics Szara helyére az ausztrál Abby Bishop, Márcia Costa pótlására a szerb Nevena Jovanovics, Teja Oblak posztjára pedig a svéd Frida Eldebrink érkezett. A csapatot a saját nevelésű Vincze Nikolett, illetve a szintén a nyáron igazolt, magyar útlevéllel is rendelkező fiatal Pop Annamária teszi teljessé.

Bár Djokics Zsejlko csapata augusztus közepe óta dolgozik együtt, az alapozást nehezítette, hogy a teljes csapat – a légiósok kései érkezése miatt – csak szeptember közepe óta tud együtt dolgozni. A vezetőedző a Sió Kupát megelőző sajtótájékoztatón elmondta, amellett, hogy az utóbbi évek egyik legerősebb magyar bajnokságára van kilátás, a jó formaidőzítés is nehézséget okoz, hiszen míg a riválisok többségének a rájátszás kezdetére kell igazán „összeállniuk”, addig a KSC-nek az október 10-ei ESBVA-LM elleni Euroliga-selejtezőre kell csúcsformában lennie.

A csapat az előszezon során nyolc felkészülési mérkőzést játszott: augusztus 25-én az MTK-t fogadta zárt kapus mérkőzésen (88-44), majd az újonc NKE-Csatával játszott egy-egy oda- (89-88) és visszavágót (69-68). Ezt követően a zalaegerszegi Göcsej Kupán a ZTE-vel (67-70), az orosz Krasznojarszkkal (82-69) és a Győrrel (75-76) találkozott, míg a felkészülés zárásaként a hazai Sió Kupán újra a Krasznojarszkkal (80-69) és a Csatával (81-64) mérkőzött.

Az elmúlt bajnoki szezont a nyolcadik helyen záró PINKK-Pécsi 424 háza táján a legfontosabb nyári hír, hogy a csapatot üzemeltető gazdasági társaság hároméves együttműködési megállapodást kötött Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatával, illetve a szintén NB1-es PEAC-Pécs együttesének fenntartójával. A szerződés célja a pécsi női kosárlabdázás sikeresebbé tétele: a megállapodás értelmében Gémes-Sarok Nikolett és Ruják Nóra a PEAC-hoz igazolt, míg a tavaly még a PEAC-ot erősítő Szücs Lilla és Szücs Réka kölcsönjátékosként a PINKK-hez került.

A tavalyi csapatból mindössze öten, a szerb Tijana Csukics, illetve Raus Vivien, Sánta Petra, Séra Nikolett és Zsilinszki Lilla maradtak hírmondónak, míg Gémes-Sarok és Ruják mellett távozott három légiós (Shelby Cheslek, Tina Jakovina és Ivey Slaughter), Benke Sára (ZTE) és Kovalcsik Emese (Szigetszentmiklós) is. Laczka Miklós vezetőedző a Szücs testvérek mellett a Szegedről érkezett Jáhni Zsófiára és Vári Zitára, a Petőfi SE-től átigazoló Molitor Dorottyára és Szabó Laurára, valamint a külföldről hazatérő Csutorás Fannira számíthat. A játékoskeretet három további légiós teszi teljessé: a horvát Mihaela Lazic és Emilija Podrug, illetve a bosnyák Jovana Markovics is a baranyaiakat erősíti idén.

A PINKK a honi pontvadászat mellett az Európai Női Kosárlabda Ligába (EWBL) is benevezett (a versenysorozatot tavaly még Kelet-Európai Női Kosárlabda Ligának (EEWBL) hívták), ahol összesen tizenhat európai csapat fog versenyezni.

Fontos információ a 2018/2019-es szezon közvetítéseivel kapcsolatban, hogy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) együttműködési megállapodást kötött az Antenna Hungária Zrt.-vel az M4 Sport által nem közvetített bajnoki mérkőzések online streamelésére vonatkozóan. A szerződés értelmében a közvetítések az NB1-es csapatok csarnokaiba telepített automata kamerarendszerek segítségével fognak megvalósulni, amelyek a MindiGO Sport weboldalán, illetve mobil alkalmazásában lesznek megtekinthetőek. Az MKOSZ közleménye szerint a szolgáltatás októberben még ingyenes lesz, utána pedig előfizetési díj ellenében lesz igénybe vehető.
A fentiek értelmében tehát klubunk a 2018/2019-es szezonban már nem jelentkezhet saját gyártású élő internetes közvetítésekkel.

Az NB1 A-csoportos bajnokság 8. fordulójából előrehozott KSC-PINKK találkozó (vezeti: Földházi Tamás, Csabai-Kaskötő Brigitta, Tóth Cecília) pénteken 18 órakor kezdődik a Szekszárd Városi Sportcsarnokban.
A hétvégén megkezdődnek az 1. bajnoki forduló küzdelmei is: vasárnap Győr-Vasas (17:00) és Sopron-Cegléd (18:00), szerdán KSC-PEAC (18:00) és DVTK-ZTE (18:30) összecsapásokat rendeznek, míg a Csata-MTK mérkőzés november 17-én, a PINKK-BEAC találkozó pedig november 24-én kerül lejátszásra.