Három nappal a hétközi Európa-kupa győzelem után ismét mérkőzést játszik az Atomerőmű KSC Szekszárd. Djokics Zseljko csapata szombaton 17 órától a CMB CARGO UNI Győrt fogadja a Szekszárd Városi Sportcsarnokban.

Fontos győzelmet aratott szerdán az Atomerőmű KSC Szekszárd a cseh Basketball Nymburk ellen, hiszen egyrészt megszakította a három mérkőzés óta tartó sikertelenségi szériáját, másrészt pedig a hármas körbeverés miatt teljesen nyitottá tette az Európa-kupa H-csoportját. Abby Bishop három hét kihagyás után újra játékra jelentkezett, és kezdőként pályára lépve remek teljesítménnyel rukkolt elő: 24 pontot, 8 lepattanót, 4 gólpasszt és 2 labdaszerzést szorgoskodott össze, míg Erica McCall 24 pontot és 10 lepattanót tett a közösbe.

Bár a KSC nem játszott igazán jól (a nagy akarás görcsössé tette a lányokat), Gereben Líviáék az utolsó negyedben végül erőre kaptak és eldöntötték a mérkőzés kimenetelét. Djokics Zseljko csapatának az ellenfél mellett ezúttal önmagát is le kellett győznie, hogy visszatérhessen a sikerek útjára – szerencsére Bishop és McCall révén újra eredményes volt a palánk alatti játék. A győzelem természetesen nem születhetett volna meg a szekszárdi szurkolók támogatása nélkül, akik az elmúlt időszak eredménytelensége ellenére majdnem telt házas közönségként segítették a csapatot egy-egy hullámvölgyön túljutni.

A KSC a hétvégén egy szeptember vége óta tartó, heti két meccses sorozatterhelést fog lezárni, mivel a válogatott szereplése miatt a 7. fordulót követően egészen december elejéig nem rendeznek újabb bajnoki mérkőzéseket. A Győr elleni rangadó végigszurkolása mellett szombaton tehát amiatt is érdemes lesz kilátogatni a sportcsarnokba, hogy Studer Ágnesék legközelebb majd’ egy hónap múlva játszanak csak újra hazai közönség előtt.

A CMB CARGO UNI Győr tavaly felemás szezont zárt, hiszen bár a csapat vezetősége a vártnál gyengébb szereplés miatt a Magyar Kupa Döntő és a rájátszás előtt közös megegyezéssel szerződést bontott Völgyi Péterrel, végül mégis bronzérmesként zárta a 2017/2018-as évadot. Az újonnan kinevezett Sandro Orlando már az elmúlt szezonban is brutálisan erős játékoskeretet irányíthatott, de a kisalföldiek – a csapat jelentős átalakításával – a nyáron még tovább erősítettek.

A tavalyi csapatból távozott a tengerentúli Nirra Fields és Danielle Robinson, a cseh Kamila Stepanová, a honosított amerikai Goree Cyesha, illetve Tijana Krivacsevics, Markó Dorina (Ajka), Nagy-Bujdosó Nóra (Csata), Simon Anikó és Simon Zsófia (PEAC) is.
Új igazolásként a WNBA-s tapasztalattal rendelkező Lexie Brown és Reshanda Gray, a görög válogatott Artemisz Szpanu, a Szekszárdról visszautasíthatatlan ajánlattal elcsábított Krnjics Szara, a DVTK-t elhagyó Nagy Dóra és Raksányi Krisztina érkezett, de kölcsönjátékosként a bosnyák Melisza Brcsaninovics is csatlakozott a kisalföldiekhez. Az elmúlt évi keretből idén is zöld-fehérben szerepel Czank Tímea, Horváth Krisztina, Laklóth Anna, Szabó Petra, Török Ágnes és Varga Zsófia, míg az utánpótlásból Baffy Fanni, Biczó Laura és Szirony Dorina bizonyíthat.

Az igencsak erős játékoskeret ellenére a győriek gyengén kezdték a 2018/2019-es szezont: 6 forduló után 2 győzelemmel (Vasas, BEAC) és 4 vereséggel (ZTE, Sopron, CEKK, DVTK) a tabella hetedik helyén állnak. Az eredménytelenség miatt hétfőn újabb edzőváltást jelentettek be: az olasz trénert menesztették, helyére pedig a fiatal szerb Milos Pavlovicsot nevezték ki. Az edzőcserével egyidejűleg Laklóth Anna bejelentette, hogy befejezi győri játékos pályafutását, és a szezon végéig a BEAC-nál fog kölcsönben szerepelni. A bajnokságban Gray (14,8 pont; 10,0 lepattanó), Szpanu (10,3 pont; 7,0 lepattanó), Brown (13,8 pont; 3,0 lepattanó), Török (8,8 pont; 3,3 lepattanó), Krnjics (6,0 pont), Nagy (5,8 pont; 3,4 gólpassz) és Raksányi (6,7 pont) rendelkezik a legjobb statisztikai mutatókkal.

A Győr az Európa-kupa F-csoportjában szerepel, ahol jelenleg a harmadik helyen áll. Egyetlen győzelmüket hazai pályán a portugál Clube União Sportiva ellen jegyezték, míg a két spanyol rivális, a Lointek Gernika Bizkaiával és a Spar Citylift Gironával szemben idegenben vereséget szenvedtek. A nemzetközi színtéren Szpanu (16,3 pont; 4,3 lepattanó; 3,3 gólpassz; 1,7 labdaszerzés) és Gray (9,7 pont; 9,0 lepattanó) dicsérhető a leginkább. A győriek legutóbb szerdán, a katalóniai Gironában szerepeltek, így – a hét közben otthon játszó KSC-vel szemben – szombaton hosszú utazással a hátuk mögött lépnek majd pályára.

A szombati KSC-Győr rangadó (vezeti: Benczur Tamás, Frányó Péter, Lengyel Ádám) 17 órakor kezdődik a Szekszárd Városi Sportcsarnokban. Az Antenna Hungária Zrt. tájékoztatása szerint a bajnoki mérkőzések továbbra is ingyenesen, előfizetés nélkül nézhetőek a mindiGO Sport rendszerén, mivel a találkozók közvetítéséhez szükséges műszaki és technikai feltételek még nem minden NB1-es csapat otthonában biztosítottak. Klubunk videósa jóvoltából mindenesetre a Győr elleni találkozó élőben követhető lesz.
Az NB1 A-csoportos bajnokság 7. fordulójában csütörtökön a PEAC hosszabbítás után 81-68-ra legyőzte a ZTE-t, míg szombaton BEAC-DVTK (16:00), MTK-PINKK (18:00) és Csata-Sopron (18:30), vasárnap pedig CEKK-Vasas (19:30) találkozót rendeznek.

Videó: Papp Máté