Csütörtökön 18 órakor az Atomerőmű KSC Szekszárd számára is megkezdődik az Európa-kupa rájátszása, ahol a második kör első mérkőzésén idegenben a lengyel Artego Bydgoszcz csapatával találkozik.

Győzelemmel hangolt a 2019-es Európa-kupa szerelésre az Atomerőmű KSC Szekszárd, miután szombaton a Gabányi László Sportcsarnokban tizenkilenc pontos sikert ért el a BEAC ellen. A biztos győzelem ellenére Djokics Zseljko vezetőedző igen kritikus hangot ütött meg a mérkőzést követő nyilatkozatában, ami elsősorban annak volt köszönhető, hogy – bár a cserejátékosok ezúttal a megszokottnál jóval több játékidőt kaptak – a KSC mindössze a második negyedben tudott pontokban megmutatkozóan a tabella hátsó felében álló ellenfele fölé nőni.
Egy edzésen történt ütközés miatt Abby Bishopot óvatosságból nélkülöző Szekszárdból a mindig stabil teljesítményt nyújtó Erica McCall (14 pont, 7 lepattanó), az újra sokoldalú Gereben Lívia (10 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés), az egyre jobban beilleszkedő Ivana Dojkic (8 pont, 4 lepattanó, 4 labdaszerzés) és a kezdőként pályára lépő Bálint Réka (10 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) volt a leginkább dicsérhető.

A csapat szerdán délben repülővel indult útnak Lengyelországba, ahol a varsói landolás után még egy három-négy órás buszos út is vár Theodoreán Alexandráékra, míg elérik a mintegy 363 ezer lakosú Bydgoszcz városát.

Az Európa-kupa nyolcaddöntőjében a csoportkör első nyolc kiemeltje az első rájátszás kör nyolc továbbjutó csapatával mérkőzik. Ezt két negyeddöntő párharc is követi: az elsőben az előző körből továbblépő nyolc együttes találkozik egymással, a másodikban pedig a legjobb négy az Euroligából kieső négy további csapattal méri össze az erejét.
A KSC-Bydgoszcz párharc győztese a legjobb nyolc között a harmadik kiemelt spanyol Spar Citylift Girona és a tizenkilencedik kiemelt orosz MBA Moszkva párosítás továbbjutójával találkozik.

A lengyel ezüstérmes Artego Bydgoszcz jelenleg hazája bajnoksága negyedik helyén áll 10 győzelemmel és 3 vereséggel. A lengyel pontvadászat borzasztó erős és kiélezett, hiszen a dobogós helyeken olyan csapatok osztoznak, mint az euroligás CCC Polkowice (11-2), továbbá az Arka Gdynia (11-2) és Európa-kupás Energa Torun (10-3), míg az üldözők között olyan neveket lehet említeni, mint a KSC által már jól ismert 1KS Sleza Wroclaw (9-4), vagy a nemzetközi színtéren is érdekelt Wisla CANPACK Krakow (8-5) és InvestInTheWest ENEA Gorzow (8-4).
A bydgoszczi csapat igen rutinos és magas szerkezetű, a játékoskeretből elsősorban a két palánk alatti játékos, a korábban Sopronban és Pécsen is megfordult szerb Dragana Sztankovics (13,8 pont; 8,2 lepattanó; 2,5 blokk), illetve a chilei Ziomara Morrison (14,5 pont; 6,3 lepattanó) dominál. Rajtuk kívül a lengyel állampolgársággal is rendelkező amerikai Julie McBride (10,1 pont; 6,6 gólpassz; 2,2 labdaszerzés), továbbá a válogatott Agnieszka Szott-Hejmej (12,0 pont) és Elzbieta Miedzik (9,8 pont) teljesít még kiemelkedően. A csapatot Katarzyna Kocaj, Paulina Kuczynska, Delfina Misiuna, Paulina Niedziolka, Karolina Pobozy, a Győrből már jól ismert szerb Tamara Radocsaj, illetve a január elején – a távozó ex-miskolci Monica Engelman helyére – szerződtetett amerikai Alexis Hornbuckle teszi teljessé.

Az Artego az Európa-kupa A-csoportjában 4-2-es mérleggel a második helyen végzett a rivális Gorzow mögött, megelőzve az orosz Szpartak Moszkva és a svéd Södertälje együttesét. A rájátszás első körében a cseh Basketball Nymburkot kettős győzelemmel búcsúztatták.
A nemzetközi színtéren Sztankovics (14,0 pont; 9,9 lepattanó; 3,3 blokk), Morrison (13,1 pont; 6,5 lepattanó), McBride (7,4 pont; 7,8 gólpassz), Miedzik (12,3 pont), Pobozy (7,8 pont; 4,0 lepattanó) és Szott-Hejmej (9,9 pont) rendelkezik a legjobb egyéni statisztikai mutatókkal.

Tomasz Herkt csapata múlt hétvégén a Lengyel Kupa hatos döntőjében szerepelt, ahol pénteken 56-88-ra verték a Gdansk együttesét, a szombati elődöntőben viszont kiütéses, 79-45-ös vereséget szenvedtek a Polkowice gárdájától.

A Bydgoszcz-KSC második körös Európa-kupa rájátszás mérkőzés (vezeti: Anton Maklin (orosz), Marion Ortis (francia), Nikola Perlic (horvát)) 18 órakor kezdődik a bydgoszczi Artego Arénában. Élő közvetítés a házigazdák tájékoztatása szerint a Youtube-on lesz elérhető (direkt link a mérkőzés napján várható).
Az Európa kupa nyolcaddöntőjében a héten BLMA-Venezia, Cukurova-Besitkas, Girona-Moszkva, Tarbes-Ruzomberok, Gorzow-Lyon, Krakow-Nantes és DVTK-Galatasaray párharcok kezdődnek.

Videó: Papp Máté