Hiába kezdte a DVTK ellen bravúrgyőzelemmel az U18-as országos döntő pénteki játéknapját az Atomerőmű KSC Szekszárd, az esti második mérkőzésen öt pontos vereséget szenvedett a BEAC együttesétől. Harsányi Máriáék holnap az 5-8. helyért a Győrrel játszhatnak.

DVTK AKADÉMIA – ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD 58-62 (9-6, 19-18, 10-20, 18-20)
SZEKSZÁRD: Renczes 30, Holcz 9, Miklós 7/3, Vincze 6, Liszkai 4. Csere: Pop 5/3, Andi 1. Edző: Harsányi Mária.

Statisztika

A Diósgyőr megnyerte, a Szekszárd viszont elvesztette első csoportmeccsét a junior fináléban, így a DVTK a biztos négybe jutásért, a tolnaiak pedig elődöntős álmaikért küzdöttek a második játéknap nyitómérkőzésén.
Nagyon küzdelmesen, de pontszegényen indult a találkozó. Az első találatra majdnem 3 percet kellett várni, de Kecskés kosárára pillanatokon belül jött a szekszárdi válasz (2-2). Majd tovább gyűrték egymást a felek, de Kiss Angelika pontjainak köszönhetően a miskolciak kerültek lépéselőnybe a hatodik percben (8-4), s a játékrészt is előnnyel zárták (6-9).
A második negyedben támadásban is feljavultak a felek. A Szekszárd kihasználva ellenfele hibáit előbb felzárkózott egy pontra, majd Pop Annamária hárompontosával megfordította a mérkőzést (17-15). De nem sokáig élvezhette az előnyt, a fordulatos etap után mégis a DVTK játékosai mehettek elégedettebben a nagyszünetre (24-28).
A második félidőt Renczes Rebeka két sikeres büntetője nyitotta, majd a változatosság kedvéért 23. percben ismét átvették a szekszárdiak a vezetést (31-30), s nagyszerű akciókat vezetve folyamatosan növelték előnyüket. A negyed vége előtt 3 perccel már 9 pont volt a különbség (43-34), amiből kicsit faragtak a pirosmezesek, de így is hátránnyal várhatták az utolsó játékrészt (44-38).
A záró 10 percre óriási elánnal futottak ki a diósgyőriek, és hamar még szorosabbá tették a találkozót (44-41). Egy tolnai időkérés után viszont ismét felpörögtek az Atomerőmű játékosai, és megint 9-re duzzadt a különbség (54-45). A hajrában megpróbált letámadni és gyorsan faultolni a DVTK, ami be is vált, hiszen Kecskés vonalon kívülről megeresztett sikeres dobásának köszönhetően 58-56-ra módosult az állás 40 másodperccel a meccs vége előtt. A végjáték rendkívüli izgalmakat hozott, de végül 62-58-re megnyerte a Szekszárd a mérkőzést.
A szekszárdiak győzelmével az A jelű csoport teljesen nyílt maradt, és könnyen körbeverés alakulhat ki. Az Atomerőmű következő meccsét a BEAC Újbuda (ma, 17.00), a DVTK pedig a Vasas Akadémia (ma, 19.00) ellen játssza.

Király Sándor, klubigazgató (DVTK Akadémia): “Gratulálok a Szekszárdnak, sportdiplomáciában mindenképp jobbak. A játékvezetőknek ajánlom a szakmai továbbképzést.”
Harsányi Mária (Atomerőmű KSC Szekszárd): “Óriási győzelem volt a DVTK felnőtt csapatában is sokat játszó Kiss Angelikával felálló miskolciak ellen! Remekül megoldottuk a védekezést, és támadásban Renczes Rebeka vezérletével kijátszottuk figuráinkat, és remek harmadik negyedünkkel eldöntöttük a mérkőzést. Bár a végjáték szorosra sikerült, de húzóemberünk, Vincze Niki már nem volt a pályán. Ragyogó győzelem volt.”

BEAC ÚJBUDA KA/A – ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD 73-68 (22-9, 17-20, 14-25, 20-14)
SZEKSZÁRD: Vincze 16/6, Miklós 15/9, Renczes 14/6, Holcz 9, Liszkai 2. Csere: Pop 10, Viszmeg 2, Andi. Edző: Harsányi Mária.

Statisztika

Izgalmas, fordulatos mérkőzést nyert meg Vajda Anna együttese, a BEAC Újbuda hatalmas küzdelemben fordította meg a számukra már-már veszni látszó összecsapást. Remekül kezdett a BEAC, amely öt perc elteltével 14-7-re vezetett a KSC Szekszárd ellen. Jól céloztak Vajda Anna tanítványai, két hármasuk is beesett az első játékrészben, de hatékony volt a védekezés is a BEAC-nál, az első 10 percben mindössze kilenc pontig jutottak a tolnaiak, dobásaik rendre célt tévesztettek (10. perc 22-9). A fordulás után már kiegyenlítettebb játék folyt a pályán, több labdaeladásra is kényszerítette ellenfelét a KSC. Jól célozta a gyűrűt a BEAC, hatvan százalék felett volt a fekete-fehérek dobáspontossága mezőnyből. A nagyszünetre tíz pontos BEAC-előnnyel vonulhattak a csapatok, a fővárosiaknál a 11/3 pontnál járó Galántai és a 8/3 egységnél járó Molnár Zsófia emelkedett ki, míg a másik oldalon Miklós Melinda termelt tíz pont felett (13/9).
A fordulás után kicsit beragadt a BEAC, a délelőtti meccsen remeklő Renczes Rebeka vezérletével felzárkózott a Szekszárd, és újra nyílt lett a meccs (23. perc39-36). Egy ideig úgy tűnt, a fővárosiak átlendülnek a holtponton, de nem sokkal később már Vincze Nikolett triplájával átvette a vezetést a dobáspontosságban feljavuló Szekszárd (46-47). Felváltva vezettek a csapatok, de minimális előnnyel a lepattanózásban feljavuló kék-fehérek várhatták az utolsó tíz percet (53-54). Hat és fél perccel a lefújás előtt 64-57-re vezetett Harsányi Mária együttese, de nem adta fel a BEAC Újbuda, amely két pontra megközelítette ellenfelét 66-64. A vége előtt egy perccel visszavette a vezetést Csernik találatával a fővárosi gárda, majd Juhász és Nagyi is betalált két büntetővel, így 73-68-ra győzött a BEAC.

Vajda Anna (BEAC Újbuda KA/A): “Délelőtt azt mondtuk, hogy semmi pénzért nem cserélnénk le a csapatunkat, most már mindenki érti miért. Ez a szív diadala volt!”
Harsányi Mária (Atomerőmű KSC Szekszárd): “Nagyon gyengén kezdtük a mérkőzést, csúnyán elbuktuk az első negyedet. Sem védekezésben, sem támadásban nem oldottuk meg az előre megbeszélteket, utána már csak az eredmény után futottunk és vereségünkkel nem jutottunk a legjobb négybe. Nagyon sok rossz döntésünk volt a gyenge védekezés mellett, a BEAC megérdemelt győzelmet aratott, melyhez gratulálok Vajda Annának, aki remek munkát végzett.”

Képek: PEAC – Kosárlabda Akadémia Pécs