Csütörtökön 18 órakor Szlovéniában, a Cinkarna Celje otthonában lép pályára az Atomerőmű KSC Szekszárd az Európa-kupa H-csoportjának mérkőzésén.

Két és fél hetes válogatott szünet után az Európa-kupában folytatja a 2018/2019-es szezont az Atomerőmű KSC Szekszárd. Az elmúlt hetekben több KSC játékos is a válogatottban bizonyíthatott: Gereben Lívia, Kiss Virág és Studer Ágnes fiatal koruk ellenére a nemzeti csapat legszűkebb keretébe is beverekedték magukat, ahol nagyszerű játékkal vették ki a részüket a sikerekből. Magyarország Albánia 27–139-es idegenbeli legyőzésével, illetve Oroszország megszorongatásával bebiztosította helyét a 2019-es Európa-bajnokságon. Frida Eldebrink szintén ott lehet a lett-szerb közös rendezésű kontinenstornán, miután Svédország Macedóniában aratott 48-118-as sikerével és 62-56-os olaszországi vereségével szintén kvalifikálta magát az EB-re.

A hosszabb pihenőre nagy szükséges volt Djokics Zseljko csapatának, hiszen Theodoreán Alexandráék a bajnokság szeptember végi indulása óta megszakítás nélkül heti két meccset játszottak. Bár a Sopron, a Rózsahegy és a ZTE elleni zsinórban elvesztett három mérkőzést azóta egy Nymburk és egy Győr elleni győzelemmel is sikerült feledtetni, a tavalyi forma visszanyeréséért a csapat a szünetben is keményen dolgozott. A közös munkát természetesen a válogatottak hiánya igencsak megnehezítette, de bízunk abban, hogy a KSC így is sikerrel fogja venni az időközben megerősödő szlovénok elleni találkozót. Mivel Celje kb. 375 km-re fekszik Szekszárdtól, a hétközi időpont ellenére remélhetőleg ezúttal is sok szurkolónk kíséri majd el a lányokat.

A szlovén bajnok Cinkarna Celje 7-0-ás mérleggel, veretlenül vezeti hazája pontvadászatát, míg az Adria-ligában négy mérkőzés óta nem találnak legyőzőre. Az Európa-kupában már koránt sincs ennyi sikerélményük, hiszen a csoportkör első felében mindhárom ellenfelüktől kikaptak: a KSC a nyitó fordulóban 90-56-ra, a cseh Nymburk 68-83-ra, a szlovák Ruzomberok pedig 77-68-ra győzte le Damir Grgic együttesét.

A Celje csapatát a Szekszárdon már megismert amerikai Rangie Bessard és Chatrice White, a bosnyák Andjela Delics, továbbá Lea Debeljak, Zala Friskovec, Aleksandra Kroselj, Larisa Ocvirk és Marusa Senicar alkotja. A szezon során új igazolásként egy 191 centi magas szerb center érkezett Ana Radovics személyében, míg a bosnyák Nikolina Delics távozott, és a horvát Andrea Maric sincs már a szlovénok nemzetközi játékengedélyén. A játékoskeretet a fiatalok, Mojca Jelenc, Ana Kop, Masa Ocvirk, Lana Santelj, a bosnyák Ksenija Mitrics és a horvát Marta Ostojic teszi teljessé.

Az Európa-kupában Friskovec (14,0 pont; 8,0 lepattanó; 3,0 gólpassz), White (8,5 pont; 6,0 lepattanó), Larisa Ocvirk (13,3 pont; 5,0 lepattanó) és Bessard (18,0 pont; 5,3 lepattanó) rendelkezik a legjobb egyéni statisztikai mutatókkal. A Celje legutóbb szombaton játszott tétmérkőzést, akkor a szlovén bajnokság 8. fordulójában 41-106-os győzelmet arattak a Grosbasket otthonában.

A KSC az október végi egymás elleni mérkőzésen magabiztos győzelmet aratott. A 90-56-ra megnyert találkozó legjobb dobói Eldebrink (27/18), Gereben (13), Studer Ágnes (11/9), Erica McCall (11), Kiss (10), illetve Bessard (18/3), Friskovec (12/6), Ocvirk (12/6) és White (12/6) voltak.

A Celje-KSC Európa-kupa találkozó (vezeti: Nikola Perlic (horvát), Ivan Mijalkovszki (macedón), Vladimir Jevtovics (szerb)) csütörtökön 18 órakor kezdődik a Gimnazija Celje-Center sportcsarnokában. A mérkőzést a FIBA YouTube-csatornája várhatóan élőben közvetíti.
A H-csoport másik, Ruzomberok-Nymburk összecsapását szerdán játsszák Rózsahegyen.

Videó: Papp Máté