A csoportgyőzelemért játszhat csütörtök este az Atomerőmű KSC Szekszárd az Európa-kupában. A cseh Basketball Nymburk otthonában rendezett találkozón fél hétkor dobják fel a labdát.

Sima vereséget szenvedett vasárnap az Atomerőmű KSC Szekszárd, miután tíz ponttal alulmaradt az Aluinvent DVTK otthonában. Djokics Zseljko csapata az első negyedben még tartotta magát, de a következő játékrészben a Zele Dorina vezette miskolci henger 24-10-re felülmúlta Theodoreán Alexandráékat, eldöntve a találkozó végkimenetelét. Bár a lányok a második félidőben nagyot harcoltak, az erejükből mindössze a különbség tíz pontra való lecsökkentésére futotta. A lepattanópárharcot 51-36-ra elveszítő KSC-ből idén már sokadjára Erica McCall (19 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) volt a legeredményesebb, rajta kívül csak Frida Eldebrink (15 pont, 3 gólpassz) és Abby Bishop (12 pont, 6 lepattanó) jutott tíz pont fölé. A Szekszárd vereségével visszacsúszott a bajnoki tabella negyedik helyére, a csapatnak a következőkben innen kell majd javítania.

Az első szépítési lehetőség nem ígérkezik könnyűnek, hiszen Studer Ágnesék csütörtök este a szezon közben igencsak megerősödött cseh Nymburk otthonában lépnek pályára. Mivel az Európa-kupa H-csoportja igencsak szoros – a KSC 4-1-gyel, a Ruzomberok és a Nymburk pedig 3-2-vel áll – ezért az utolsó forduló az eredmények függvényében többféle végkimenetellel is zárulhat.

Az Európa-kupa csoportkörét tíz négy csapatos csoport alkotja. Az egyenes kieséses szakaszba a csoportok első és második helyezettjei, illetve a négy legjobb mérleggel rendelkező harmadik helyezett csapat jut tovább. A huszonnégy továbbjutó csapatból a nyolc legtöbb ponttal rendelkezőnek a rájátszás első körében nem kell pályára lépnie, míg a többiek kiemelés szerinti párokban oda-visszavágós rendszerben játszanak majd egymással.

A Basketball Nymburk 8-2-es mérleggel a cseh bajnokság a második helyén áll az euroligás ZVVZ USK Praha mögött. Vereségüket az éllovas prágaiak mellett Brno-tól szenvedték el. Az Európa-kupában öt fordulót követően három győzelmet és két vereséget számlálnak: a nyitó fordulóban a Rózsahegyet hazai pályán 71-70-re legyőzték, majd Celjében arattak 68-83-as sikert. Ezt követően a KSC és a Ruzomberok otthonában kikaptak (előbbi 72-65-re, utóbbi pedig 84-76-ra zárult), majd az előző fordulóban a Celje ellen újra győztesen hagyhatták el a pályát (65-61).

Dan Kurucz csapata a szezon során igencsak megerősödött, hiszen Kara Brown-Braxton és Ashley Paris személyében két amerikai, az ex-celjés Nikolina Delics személyében pedig egy bosnyák játékost igazoltak. Rajtuk kívül továbbra is a cseheket erősíti az ukrán-orosz Alekszandra Homencsuk, a szintén tengerentúli Chloe Wells, illetve a Crystel Bittar és Johanna Prytz alkotta svéd duó. A légiósok mellett Nikola Dvoraková, Kamila Hosková, Alena Hunková, Michaela Krejzová, Eliska Mircová, Tereza Pecková, Simona Sklenarová és Romana Stehliková vár még bevetésre.

Az egyéni statisztikák vonatkozásában a bajnokságban Wells (14,4 pont; 3,4 gólpassz; 3,2 labdaszerzés), Homencsuk (9,6 pont; 6,8 lepattanó; 2,1 blokk), Hosková (6,8 pont; 4,2 lepattanó), Stehliková (9,6 pont; 4,2 lepattanó) és Pecková (9,4 pont) dicsérhető legjobban, de Paris is jól mutatkozott be az első mérkőzésén (17 pont, 10 lepattanó). A nemzetközi színtéren szintén Wells (21,8 pont; 5,8 lepattanó; 6,2 gólpassz; 4,6 labdaszerzés), Homencsuk (12,2 pont; 9,2 lepattanó; 2,2 blokk), Pecková (9,6 pont; 4,6 lepattanó) és Stehliková (9,4 pont) viszi a prímet.

A KSC és a Nymburk szekszárdi összecsapását a hazaiak a sérüléséből visszatérő Bishop vezérletével 72-65-re nyerték meg. A legjobb dobók Bishop (24/6), McCall (24/3), illetve Wells (20/12), Hunková (15/15) és Hosková (10) voltak.

A Nymburk-KSC összecsapás (vezeti: Mehmet Sahin (török), Ivana Ivanovics (szerb), Sinem Tetik (török)) csütörtökön 18:30-kor kezdődik a nymburki sportcsarnokban. A csoport másik, Celje-Ruzomberok mérkőzését – a nyitott továbbjutás miatt – a mi mérkőzésünkkel egyidőben rendezik.

Videó: Papp Máté