A szerdai Girona elleni Európa-kupa negyeddöntő mérkőzés után szombaton ismét pályára lép az Atomerőmű KSC Szekszárd. Gereben Líviáék 18 órától a PINKK-Pécsi 424 vendégei lesznek.

Drámai mérkőzés játszott hét közben az Atomerőmű KSC Szekszárd, amikor is a spanyol listavezető Spar Citylift Girona otthonában hosszabbítás után vereséget szenvedett. A hat pontos előnnyel Spanyolországba utazó szekszárdiak igencsak közel voltak a bombameglepetéshez, de a katalán sztárcsapat Keisha Hampton hidegvérű triplájával az utolsó negyed hajrájában végül hosszabbításra mentette a találkozót. A Girona a ráadást 7-6-re megnyerve végül 80-73-as győzelmet aratott, így mindössze egy ponttal, 153-152-es összesítéssel továbbjutott az Európa-kupa negyeddöntőjéből.

A KSC – a második negyed gyengébb időszakát leszámítva – emberfeletti energiákat mozgósított a siker érdekében, Djokics Zseljko együttese a hétvégi Győr elleni találkozóhoz hasonlóan ezúttal is roppant szervezetten és fegyelmezetten játszott. A csapat húzóemberei a faultproblémák ellenére végig a parketten maradó Erica McCall (38 perc, 21 pont, 9 lepattanó), a 36. percben kipontozódott Abby Bishop (31 perc, 12 pont, 4 lepattanó) és a végkimerülésig hajtó Frida Eldebrink (42 perc, 14 pont, 4 lepattanó) voltak, de minden pályára kerülő játékos fantasztikusan küzdött a nevesebb ellenfél ellen.

Bár a hajszálon múlott kiesés természetesen igencsak frusztráló, a klubvezetés összeségében pozitívan értékeli a 2018/2019-es Európa-kupa szereplést: a KSC nemcsak megismételte a tavalyi remek szereplését és egyedüli magyar csapatként eljutott a rájátszás harmadik körébe (a negyeddöntőben legutóbb a török Hatay jelentette a végállomást), de szemmel látható fejlődést mutatva ezúttal már reális esélye volt arra, hogy bejusson a legjobb négy EK-csapat közé. A nemzetközi kupaszereplés emellett számtalan felejthetetlen élményt is szolgáltatott, elég csak a Bydgoszcz elleni csodaszámba menő visszavágóra, vagy a Girona hazai legyőzésére gondolni.

Studer Ágnesék idén az Európa-kupában hazai pályán nem találtak legyőzőre. Ebben a szekszárdi szurkolóknak is elévülhetetlen érdemeik vannak, hiszen minden egyes találkozón fantasztikus hangulatot teremtettek a Szekszárd Városi Sportcsarnokban. Bízunk benne, hogy az előző szezonhoz hasonlóan idén is rengeteg KSC szimpatizáns indul útnak Kozármislenybe, hogy a PINKK otthonában is hazai pályát varázsoljanak a lányoknak.
A csapatnak most is nagy szüksége lesz szurkolók támogatására, hiszen a KSC február eleje óta heti két mérkőzést teljesít, ráadásul Theodoreán Alexandráék az elmúlt héten nem kevés kilométert tettek meg a Szekszárd-Győr-Szekszárd-Budapest-Barcelona-Girona-Barcelona-Budapest-Szekszárd útvonalon.

A 2014-es év magyar bajnoka, a PINKK-Pécsi 424 a nyáron – Ruják Nóra és Gémes-Sarok Nikolett személyében – sokat áldozott a pécsi kosárlabda együttműködés oltárán, aminek köszönhetően idén már csak a tabella tizedik helyén áll. Laczka Miklós együttese 14 elszenvedett vereség mellett mindössze 4 győzelem aratott: ezeket hazai pályán a CEKK, a BEAC és a Vasas, idegenben pedig szintén a BEAC ellen jegyezték.
A baranyaiak a honi pontvadászat mellett a nemzetközi színtéren is megmérettették magukat: idén az Európai Női Kosárlabda Ligában (EWBL) szerepeltek, ahol az alapszakaszt 0-7-es mérleggel zárták.

A játékoskeretben a szezon során két változtatás volt feljegyezhető: a távozott horvát Mihaela Lazic helyére honfitársa, Ruzinka Dzankic érkezett, illetve ezen a héten hétfőn Szücs Réka a DVTK-hoz igazolt a műtét előtt álló Katona Szidónia pótlására.

A bajnokságban a rutinos horvát Emilija Podrug (9,9 pont; 7,6 lepattanó; 4,1 gólpassz; 1,8 labdaszerzés) teljesít a legjobban, de a szerb Tijana Csukics (9,7 pont; 3,0 gólpassz), illetve Sánta Petra (9,4 pont), Jáhni Zsófia (7,4 pont; 4,3 lepattanó), Vári Zita (7,2 pont) és Dzankic (8,2 pont) is képes eredményes támadójátékra. A csapatot a bosnyák Jovana Markovics, továbbá Csutorás Fanni, Molitor Dorottya, Raus Vivien, Séra Nikolett, Szabó Laura, Szücs Lilla és Zsilinszki Lilla teszi teljessé.

A PINKK legutóbb vasárnap az MTK ellen lépett pályára, ahol hazai környezetben 56-63 arányú vereséget szenvedett. A kozármislenyiek legjobb dobói Szücs Réka (18/6) és Jáhni (14) voltak.

A KSC ősszel a szezonrajton, előrehozott mérkőzés keretében találkozott a PINKK-el, amelyen sima, huszonhét pontos győzelmet aratott. A találkozó legeredményesebb játékosai Nevena Jovanovics (13/3), Gereben Lívia (12), Bishop és Eldebrink (11-11), illetve Szücs Réka (17/3) voltak.

Az PINKK-KSC találkozó (vezeti: Cziffra Csaba, Söjtöry Tamás, Kovács Nimród) szombaton 18 órakor kezdődik a Kozármisleny Sportcsarnokban. A mérkőzést a mindiGO Sport élőben közvetíti.
Az NB1 A-csoport 19. fordulójában szintén szombat BEAC-CEKK (16:00), DVTK-Vasas (17:00), MTK-Győr (18:00) és Csata-ZTE (18:30) összecsapásokat rendeznek, míg a PEAC-Sopron találkozót a pécsiek betegsége miatt 2019. március 26-ára halasztották.

Videó: Papp Máté