Az NB1 A-csoportos bajnokság utolsó előtti fordulójában az Atomerőmű KSC Szekszárd a VBW CEKK Cegléd otthonába látogat. A találkozó szombaton 18 órakor kezdődik a ceglédi Gál József Sportcsarnokban.

Nem sikerült visszavágnia a Miskolcon elszenvedett tíz pontos vereségért az Atomerőmű KSC Szekszárdnak, miután szombaton hazai pályán is alulmaradt az Aluinvent DVTK együttesével szemben. A 67-72-re elvesztett találkozó igencsak nagy téttel bírt, hiszen a Diósgyőr ezzel a sikerrel gyakorlatilag megszerezte az alapszakasz második helyét, és így a rájátszásban az esetleges elődöntőt pályaelőnyből várhatja majd. Ha a KSC a harmadik helyen zárja az alapszakaszt (ehhez Djokics Zseljkoéknak a hátralévő két, CEKK és MTK elleni mérkőzésükből egyet kell megnyerniük), akkor jelen állás szerint az egyre jobb formába lendülő Győr vagy akár a PEAC ellen is megkezdheti a rájátszás küzdelmeit, míg továbbjutás esetén az elődöntőben a DVTK-Csata párosítás győztesével találkozhat.

A szombati telt házas rangadóról talán nem túlzás azt állítani, hogy az idei bajnokság egyik legjobb hangulatú mérkőzése volt, hiszen a házigazdák mellett a vendég miskolciak is igen nagy számban képviseltették magukat. A találkozó során mindkét tábor fantasztikusan szurkolt, a pályán pedig végig kiélezett küzdelem zajlott.
A KSC kissé idegesen kezdte a találkozót: míg a hazai dobások rendre mellé mentek, addig a vendégek az ötödik percben már 3-9-re vezettek. Szerencsére Studer Ágnesék a negyed végére magukra találtak (19-20), a félidőt pedig már 40-36-os vezetéssel zárták. A szünet után sajnos megint gyengén kezdtünk, ráadásul ebben a játékrészben Abby Bishop és Frida Eldebrink is megsérült, így a KSC végül mindössze csak 6 dobott pontot ért el a vendégek 18 egységével szemben (46-54). Bár a csapat az utolsó negyedben hatalmasat harcolva egy pontra visszaküzdötte magát, a DVTK Medgyessy Dóra vezérletével nem engedte ki a kezéből a győzelmet.
A Szekszárd a találkozó során összesen 21 eladott labdát jegyzet a Diósgyőr 13 labdavesztsésével szemben, a hazai játékosok közül pedig ezúttal csak a két palánk alatti légiós, Bishop (23/6 pont, 6 lepattanó) és Erica McCall (17 pont, 8 lepattanó) tudott tíz pont fölé jutni.

Bár a soron következő Cegléd elleni találkozó nagy valószínűséggel már nem befolyásolja a KSC alapszakasz helyezését (Gereben Líviáék a záró fordulóban a tabella utolsó helyén álló MTK-t fogadják), a szakvezetés számára minden bizonnyal kulcsfontosságú lesz, hogy a csapatot két zsinórban elszenvedett vereség után újra nyerő szériába hozzák és megtalálják azt az összeállítást, amely remélhetőleg ismét eredményes lesz a borzasztó nehéznek ígérkező rájátszásban.
A DVTK elleni kemény ütközet a vereség mellett sajnos egyéb “áldozatokat” is követelt: sérülés miatt Bishop és Eldebrink a héten nem edzett és nagy valószínűség szerint nem tud pályára lépni Cegléden, valamint Gereben játéka is kérdéses.
A szurkolók természetesen most sem hagyják magukra a lányokat, a hírek szerint a saját szervezésű szurkolói busz mellett egyénileg is sokan útnak indulnak majd Ceglédre.

A VBW CEKK Cegléd 20 lejátszott fordulót követően a bajnoki tabella rájátszást érő nyolcadik helyén áll 7 győzelemmel és 13 vereséggel. A szlovák Peter Jankovic irányította ceglédi csapat igencsak hullámzó teljesítményt nyújt idén, hiszen bár a Győr (65-63), a ZTE (84-78) és a Csata (72-66) ellen hazai pályán értékes skalpot gyűjtöttek be, ugyanakkor a Vassal szemben kétszer, a PINKK-kel és a BEAC-cal szemben pedig egyszer-egyszer vesztesként kellett elhagyniuk a parkettet.
A szezon során két cserét eszközöltek a játékoskeretükben: novemberben az izlandi Helena Sverrisdóttir, januárban pedig a mozambiki Leia Dongue távozott, míg a pótlásukra a korábban Sopronban edzéseket segítő, majd később pályára is lépő Licskai Zsófia, valamint a WNBA-t is megjárt az amerikai Vicki Baugh érkezett.

A honi pontvadászatban a szerb Jovana Popovics (15,7 pont; 3,6 gólpassz), az amerikai Naketia Swanier (12,0 pont; 4,3 lepattanó; 4,6 gólpassz; 2,3 labdaszerzés), Baugh (12,0 pont; 7,8 lepattanó), a svéd Danielle Hamilton-Carter (9,4 pont; 4,8 lepattanó), Licskai (7,4 pont; 6,0 lepattanó), valamint Gorjanácz Ágnes (6,9 pont; 4,3 lepattanó) rendelkezik a legjobb egyéni mutatókkal. Rajtuk kívül Böröndy Dominika, Filipowicz Vanda, Király Andrea, Kobolák Cintia, Révész Boróka, Révész Luca és Vasas Orsolya teszi teljessé a ceglédi játékoskeretet.

A CEKK a 2018/2019. évi Európa-kupában 0-6-os mérleggel az I-csoport negyedik helyén végzett a francia BLMA és Lyon ASVEL Féminin, illetve a német Rutronik Stars Keltern mögött. A nemzetközi színtéren Popovics (18,3 pont), Swanier (8,5 pont; 4,3 lepattanó; 4,3 gólpassz; 2,2 labdaszerzés) és Hamilton-Carter (8,2 pont; 5,2 lepattanó) teljesített a legjobban.

A Cegléd legutóbb szintén szombaton lépett pályára, amikor is idegenben 48-77-re legyőzték a sereghajtó MTK együttesét. A vendégeknél Popovics (22/9), Gorjanácz (16/3) és Hamilton-Carter (11) nyújtott kétszámjegyű dobóteljesítményt.

A Szekszárd és a Cegléd 2019. december 16-ai összecsapása tíz pontos KSC győzelmet hozott. A hazaiaknál Bishop 26, Eldebrink 21/6, Studer Ágnes 13/9, McCall 12, míg a vendégeknél Popovics 18/12, Swanier 18/3, Dongue pedig 15/3 pontig jutott.

A CEKK-KSC mérkőzés (vezeti: Hervay Tibor, Kovács Nimród, Horváth Csongor) szombaton 18 órakor kezdődik a ceglédi Gál József Sportcsarnokban. A mindiGO Sport videós kollégánk jóvoltából élőben közvetíti a találkozót.
Az NB1 A-csoportos bajnokság 21. fordulójában pénteken PEAC-PINKK (78-52), szombaton BEAC-Sopron (16:00), MTK-DVTK (18:00) és Vasas-ZTE (18:00), hétfőn pedig Csata-Győr (17:00) találkozókat rendeznek. A 19. fordulóból elhalasztott PEAC-Sopron mérkőzés pedig kedden 18 órakor kerül lejátszásra.

Videó: Papp Máté