Az Atomerőmű KSC Szekszárd az NB1 A-csoportos bajnokság 5. helyért zajló rájátszásában a VBW CEKK Cegléd együttesével mérkőzik. A szezon remélhetőleg utolsó hazai találkozója szombaton 18 órakor kerül megrendezésre a Szekszárd Városi Sportcsarnokban.

Kettős győzelemmel lépett túl az Atomerőmű KSC Szekszárd az NKE-FCSM Csata elleni, 5-8. helyért zajló rájátszás párharcból, miután múlt pénteken kilenc pontos győzelmet aratott a Ludovika Arénában. Djokics Zseljko csapata jól kezdte a találkozót, már az első negyedben nyolc pontos vezetést szerzett. A játékosokon szerencsére már nyomokban sem látszott az a görcsösség, ami az első találkozót jellemezte, Theodoreán Alexandráék szebbnél-szebb támadások végén szereztek kosarakat. A fővárosiak ezúttal is rengeteg triplát vállaltak (az első meccsen huszonkilenc, most pedig huszonnyolc kísérletük volt a hárompontos vonalon túlról), de a kilenc bedobott távoli csak arra volt elég, hogy többször egy-két kosárnyi távolságra zárkózzanak fel. A Csata a huszonhetedik percben ugyan egyszer még átvette a vezetést, de a koncentráltan játszó szekszárdiaknak mindig volt válaszuk a hazai rohamokra.
A KSC-ből ezúttal is Gereben Lívia (16 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés) volt a legeredményesebb, de Ivana Dojkic (14/6 pont, 4 lepattanó) és Erica McCall (13 pont, 11 lepattanó) is fontos húzóerő volt támadásban. Rajtuk kívül Abby Bishop (4 pont, 4 lepattanó, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés), Theodoreán (7/3 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Studer Ágnes (9/3 pont, 7 gólpassz) is bőven adott munkát a statisztikusoknak.

Noha a csapat 2-0-ás összesítéssel jutott tovább a rájátszás utolsó, harmadik körébe, a Csata elleni párharc korántsem volt egyszerű menet, hiszen a legjobb négyből való kiesés miatti csalódottság feldolgozása mellett egy jól felkészített, egészen remek erőkből álló ellenféllel szemben kellett helyt állni. Szerencsére a szekszárdi szurkolók többsége jóban-rosszban kitart a csapat mellett, pénteken a Ludovika Arénában is nagy számban képviseltették magukat és igazi hazai pályát varázsoltak a lányoknak. Reméljük, hogy a lelkesedésük a soron következő, ötödik helyért zajló rájátszás párharcra is kitart, hiszen az a Cegléd lesz az ellenfél, aki az előző körben az esélyesebbnek számító PEAC-ot búcsúztatta.

A hét híre volt még, hogy Székely Norbert szövetségi kapitány kijelölte a 2019. június 27-től július 7-ig tartó női Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott bő, tizennyolc fős keretét. A csapatban a KSC-ből Bálint Réka, Gereben Lívia, Kiss Virág és Studer Ágnes is helyett kapott, amihez ezúton is szívből gratulálunk.
A nemzeti csapat a szerbiai Nis városában a C-csoportban Törökország, Olaszország, valamint Szlovénia ellen lép majd pályára. A csoportból az első három csapat jut a legjobb tizenkettő közé, a helyosztókat pedig Belgrádban vívják.

A VBW CEKK Cegléd hatalmas izgalmak közepette az utolsó, nyolcadik helyen jutott be a rájátszásba, miután a fő rivális Vasas a záró fordulóban hosszabbítás után kikapott a BEAC-tól. A Peter Jankovic irányította ceglédiek végül 7 győzelemmel és 15 vereséggel zárták az alapszakaszt, ahol a jó hajrá ellenére igencsak hullámzó teljesítményt nyújtottak: bár a Győr, a ZTE és a Csata ellen hazai pályán értékes győzelmet arattak, a Vassal szemben kétszer, a PINKK-kel és a BEAC-cal szemben pedig egyszer-egyszer vesztesként kellett elhagyniuk a pályát.
A CEKK játékoskeretéből novemberben az izlandi Helena Sverrisdóttir, januárban pedig a mozambiki Leia Dongue távozott, míg pótlásukra Sopronból Licskai Zsófia, valamint a WNBA-t is megjárt az amerikai Vicki Baugh érkezett. Licskai mindössze öt mérkőzést játszott ceglédi színekben, sérülés miatt azóta már ő sincs a csapattal.

A honi pontvadászatban a szerb Jovana Popovics (15,9 pont; 3,6 gólpassz; 1,4 labdaszerzés), az amerikai Naketia Swanier (11,7 pont; 4,4 lepattanó; 5,0 gólpassz; 2,4 labdaszerzés), Baugh (10,8 pont; 8,0 lepattanó), a svéd Danielle Hamilton-Carter (9,6 pont; 5,3 lepattanó), valamint Gorjanácz Ágnes (6,8 pont; 4,1 lepattanó) rendelkezik a legjobb egyéni mutatókkal. Rajtuk kívül Böröndy Dominika, Filipowicz Vanda, Király Andrea, Kobolák Cintia, Révész Boróka, Révész Luca és Vasas Orsolya teszi teljessé a ceglédi játékoskeretet.

A Cegléd a veretlen alapszakasz győztes, bajnoki címvédő Sopron ellen kezdte a rájátszást, ahol – pályaválasztói jogáról lemondva – Sopronban kétszer szenvedett papírforma vereséget: először 90-34-re, másodjára pedig 75-31-re maradtak alul az Euroliga négyes döntőre készülő ellenfelüktől. A rájátszás második, 5-8. helyért zajló körében a negyedik kiemelt PEAC-ot viszont két mérkőzésen búcsúztatták, miután először Pécsett 78-82-re, majd hazai pályán 72-70-re győzték le a baranyaiakat. A múlt hét pénteki ceglédi találkozón Popovics (18/3), Swanier (17/6) és Baugh (14) is tíz pont fölé jutott a kezdőcsapatában négy légióst felvonultató CEKK-ből.

A KSC és a Cegléd mindkét idei összecsapását a Szekszárd nyerte: december közepén hazai pályán 87-77-re, az alapszakasz hajrájában Cegléden pedig 57-69-re győzedelmeskedett.

A KSC-CEKK (vezeti: Benczur Tamás, Minár László Balázs, Kovács Nimród) összecsapás szombaton 18 órakor kezdődik a Szekszárd Városi Sportcsarnokban. Az NB1 A-csoportos bajnokság 5. helyért zajló rájátszás párharca szintén az egyik fél második győzelméig tart majd. A találkozót – a KSC saját élő közvetítését átvéve – mindiGO Sport élőben közvetíti.

RÁJÁTSZÁS EGYENES ÁGI MÉRKŐZÉSEK

Negyeddöntők:
Sopron Basket (1.) – VBW CEKK Cegléd (8.), végeredmény: 2-0
Aluinvent DVTK (2.) – NKE-FCSM Csata (7.), végeredmény: 2-0
Atomerőmű KSC Szekszárd (3.) – CMB CARGO UNI Győr (6.), végeredmény: 1-2
PEAC-Pécs (4.) – ZTE Női Kosárlabda Klub (5.), végeredmény: 0-2

Elődöntők:
Sopron Basket (1.) – ZTE Női Kosárlabda Klub (5.), végeredmény: 2-0
Aluinvent DVTK (2.) – CMB CARGO UNI Győr (6.), végeredmény: 2-1

Döntő:
Sopron Basket (1.) – Aluinvent DVTK (2.), állás: 1-0

RÁJÁTSZÁS VIGASZÁGI MÉRKŐZÉSEK

5-8. helyért:
Atomerőmű KSC Szekszárd (3.) – NKE-FCSM Csata (7.), végeredmény: 2-0
PEAC-Pécs (4.) – VBW CEKK Cegléd (8.), végeredmény: 0-2

7. helyért:
PEAC-Pécs (4.) -NKE-FCSM Csata (7.), állás: 1-0

5. helyért:
Atomerőmű KSC Szekszárd (3.) – VBW CEKK Cegléd (8.), állás: 0-0

3. helyért:
ZTE Női Kosárlabda Klub (5.) – CMB CARGO UNI Győr (6.), állás: 0-0

Videó: Papp Máté