Az alapszakasz második helyéért folyó harc keretében kiemelt összecsapás vár az Atomerőmű KSC Szekszárdra, akik szombat este a rivális ZTE NKK csapatát fogadják. Az NB1 A-csoportos bajnokság 17. fordulójának rangadója 18 órakor kezdődik a Szekszárd Városi Sportcsarnokban.

A mennyet és a poklot is megjárta a múlt héten az Atomerőmű KSC Szekszárd, hiszen először szerdán – ledolgozva tizenhét pontos hátrányát – csodaszámba menő győzelmet aratott és továbbjutott az Európa-kupában a lengyel Artego Bydgoszcz ellen, majd vasárnap a bajnokságban nagy pofonba szaladt bele a Sopron otthonában.

Bár az idei szereplés és az előjelek alapján sem a KSC volt a találkozó esélyese – Erica McCall bokasérülés miatt nem lépett pályára, Frida Eldebrink, Kiss Virág, Mansaré Manty és Theodoreán Alexandra pedig egész héten betegek voltak -, a csapat és a szakvezetés is ennél jóval szorosabb eredményt várt. A bajnoki címvédő és Euroliga ezüstérmes hazaiak a svéd Amanda Zahui nélkül is ellenállhatatlanul támadtak (a legjobb dobó Turner Yvonne volt 20 ponttal, közte négy triplával), a védekezésben pedig borzasztó keményen játszva a második negyedben mindössze négy pontot engedélyeztek Studer Ágneséknek. A soproni erődemonstrációt azóta az Euroliga éllovas orosz Dinamo Kurszk is megtapasztalhatta, akik Roberto Íniguez együttesétől hazai pályán hosszabbítás után 83-93-ra kaptak ki, így elszenvedve az első idei vereségüket a nemzetközi kupaporondon.
A vendégek közül a mérkőzésről-mérkőzésre egyre jobban teljesítő Ivana Dojkic (13 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) játszott a legjobban, rajta kívül csak Abby Bishop tudott tíz pont fölé jutni (19 pont, 6 lepattanó), de a többiekhez hasonlóan a kétpontosokat ő sem dobta túl jó százalékkal (4/12).

Djokics Zseljkoéknak majdnem egy hetük volt arra, hogy levonják az elmúlt mérkőzések tanulságait, továbbá a szerdai sikerből és a vasárnapi találkozó harmadik negyedéből erőt merítve – a KSC ebben a játékrészben 23-19-es eredményt ért el – felkészüljenek a soron következő ZTE elleni bajnokira. A tét nagy lesz, hiszen a csapat a Miskolccal és a Zalaegerszeggel óriási versenyfutásban van az alapszakasz második helyezéséért és így a rájátszás pályaelőnyéért. Mindhárom csapat 12-4-es mérleggel áll, így a végelszámolásnál az egymás elleni eredményeknek nagy valószínűséggel kiemelt jelentősége lesz.
A csapatnak tehát most is nagy szüksége lesz a szurkolók támogatására, akik egészen biztosan ezúttal is hatalmas elánnal fogják segíteni a lányokat. A Bydgoszcz ellen egészen fantasztikus volt a hangulat, reméljük most is sikerül majd hasonló atmoszférát varázsolni a sportcsarnokba.

A ZTE Női Kosárlabda Klub a bajnoki tabella harmadik helyén áll 12 győzelemmel és 4 vereséggel. Gáspár Dávid csapata már az elmúlt szezonban is igen komoly játékerőt képviselt, de a nyári erősítések, illetve a szezon közben az amerikai Taneisha Harrison helyére igazolt görög Evantia Malci is telitalálatnak bizonyult. A zalaiak vereségeiket a DVTK, a PEAC és a CEKK ellen idegenben, a Sopronnal szemben pedig hazai pályán szenvedték el.

Az egyéni statisztikák alapján a 40 éves Malci (16,8 pont; 5,8 lepattanó; 3,8 gólpassz) az első számú húzóember, de mellette a játékoskeret igen kiegyenlített erőt mutat: az osztrák Sigi Koziar (11,7 pont; 5,3 lepattanó; 3,0 gólpassz; 1,7 labdaszerzés), a holland Janis Ndiba (9,7 pont; 6,1 lepattanó), Horti Dóra (10,4 pont; 5,3 lepattanó; 2,1 gólpassz), az amerikai Nadia Parker (10,9 pont; 5,7 lepattanó) és Hegedűs-Őri Györgyi (7,6 pont; 4,8 lepattanó; 2,9 gólpassz) is tíz VAL pont felett átlagol, de Gáspár-Szalay Virág és Pusztai Petra is képes mérkőzés végkimenetelét befolyásoló teljesítményre.

A két csapat november eleji zalaegerszegi találkozóját a hazaiak nyolc pontos különbséggel, 75-67-re nyerték meg a sérült Bishop nélkül játszó Szekszárd ellen. A mérkőzés legjobb dobói Parker (16), Ndiba (13/3), Horti (11/3) és Koziar (11), illetve McCall (16), Nevena Jovanovics (14/6), Eldebrink (13/9) és Studer Ágnes (13/3) voltak.

A KSC-ZTE összecsapás (vezeti: Kapitány Gellért, Goda László, Gál János) szombaton 18 órakor kezdődik a Szekszárd Városi Sportcsarnokban. Egyesületünk közvetítését átvéve a mindiGO Sport élőben adja majd a találkozót.
Az NB1 A-csoportos bajnokság 17. fordulójában pénteken PEAC 101-46-ra legyőzte a BEAC-ot, szombaton DVTK-Győr (17:00), MTK-Sopron (18:00), Csata-Vasas (18:30), vasárnap pedig CEKK-PINKK (17:00) mérkőzéseket játszanak.

Videó: Papp Máté