Múlt héten pénteken veretlenül zárta és megnyerte az Európa-kupa A-csoportját az Atomerőmű KSC Szekszárd. Csapatunk vezetőedzőjével, Djokics Zseljkóval a győri buborékban történtekről és az ezekkel kapcsolatos kérdésekről beszélgettünk.

Kezdjük az általános értékeléssel – összességében elégedett vagy?

Igen, majdnem teljesen – mondta Djokics, aki a kupafáradalmakat néhány napos boszniai síeléssel próbálja kipihenni. – Hat nap bezártság kemény tud lenni, de ennél az időszaknál fontosabb volt az előtte lévő egy hét, amikor végre egy hétig teljes kerettel edzettünk, az alapozás óta először… Ez volt az alfája az extra szereplésünknek. Előtte sokszor a taktikát meccseken kellett gyakorolni, zsúfolt és erőltetett heteink voltak.

Már az első meccs nem olyan volt, mint amire a Szekszárdtól általában számítani lehet…

Olyan volt, mint egy vakrepülés, mert nem tudtuk pontosan, mire számítsunk, a Prometej az ukrán bajnokságban száz pont körül dob meccsenként. Tulajdonképpen csak erre készültünk. Előtte sokáig azt sem tudtuk, lesz-e Európa-kupa egyáltalán, a vírushelyzet miatt azt sem tartottuk elképzelhetetlennek, hogy nem is lesz. Nagyon vártuk, hogy elkezdjük, s óriási kedvvel vetettük magunkat játékba. Utólag kiderült, az ukránok a félidőre, ami ugye 60–49-es állásnál ért véget, ellőtték az összes puskaport, én pedig alapos fejmosásában részesítettem a lányokat. Ez volt a buborék fordulópontja, mert ezután 31 kapott ponttal lehoztuk a folytatást, s önbizalmat szereztünk támadásban és a védekezésünk is feljavult.

Utána jött Maja Skorics sajnálatos sérülése, mit éreztél, amikor megtudtad?

Taktikai megbeszélést tartottunk Horváth Zsófival, a Kayseri meccsre hangoltunk, amikor bejött a szobába Darko Antics, és szólt, fáj Maja térde. Mivel már két injekciót kapott a szezonban, éreztem, nagy baj van. Elvittük rögtön MR-vizsgálatra, s orvosunk megerősítette, műtét kell, amit hétfőn végre is hajtottak. Az esti edzésen már úgy készültünk, hogy Maja nem lesz és hogy Zala Friskovecre több feladatot bízunk, de emellett megbeszéltük a lányokkal, hogy mindenkinek többet kell vállalnia.

A második mérkőzésen a török Kayseri ellen speciális taktika kellet, amit a lányok szinte tökéletesen végrehajtottak és betartottak.

A 201 centis Kalani Brown egy nagyon domináns center, láthattuk a Győr ellen is, a csapdázását, kettőzését meg kellett tervezni. Nagy koncentráció kellett a lányoktól védekezésben, mert még Tyasha Harrist is ki kellett kapcsolni, hogy ne a tudjon kedvére dobni, időnként zónavédekezésre kellett váltani agresszív emberfogásról egy támadáson belül, ez nagy összpontosítást igényel.

A Győr ellen sem volt kegyelem, pedig ugye ők is a továbbjutásért küzdöttek.

A harmadik negyedben zónavédekezésre váltottunk és elhúztunk, de akkor már lendületben voltunk.

Zala Friskovec extrát nyújtott, 21 pontot és öt lepattanót átlagolt – számítottál valakitől ennyire kiugróan jó játékra?

Érdekes, ahány éves, annyi lett a pontátlaga… Örülök, hogy ilyen jó tornája volt, mert ő egy tehetséges, fiatal légiós, aki a második idényét tölti külföldön, de a szezon elején eltört az ujja és két hónapot kihagyott. Mivel nélküle sok meccset lejátszottunk, utána hullámzó volt a teljesítménye, elbizonytalanodott. De rengeteg pluszmunkát végzett, volt, hogy a két órás csapatedzés után még másfél órát dobott Studer Ágival. Beérett a gyümölcse ennek a munkának, A koncepciónk, hogy az olyan még mindig nagyon fiatalok, mint Studer, Gereben Lívia és Zala, legyenek a jövő csapatának vezérei és gerince. Ági is kiegyensúlyozottan játszott, s reméljük Livi is hamar jó formában lendül, jó úton jár. De magas poszton Cyesha Goree is vezérként játszott, és Szara Krnjics és Erica McCall is lassan csúcsformába kerül végre. Ericának fontos volt ez a torna, 10 nappal előtte kezdte a munkát újra. Amikor, ahogy a három meccsen, a magasemberek szerzik a csapat pontjainak majdnem a felét és lekapnak 20 lepattanót, akkor a mezőnyjátékosok is könnyebben dobhatnak. Igazi csapatmunka volt, örülök annak, ahogy játszottunk és hogy továbbjutottunk. Gratulálok mindenkinek, aki bent volt a buborékban, megérdemeltük. Skorics mint másodedző segített nekünk a második és harmadik meccsen, ami mutatja a csapategységet, mert ülhetett és sírdogálhatott volna a szobájában is. Sajnálom, hogy nem voltak szurkolók, de tudom, sokan nézték a tévében a meccseket.

Márciusban a francia Hainaut lesz a következő ellenfél.

Erős csoportban nyertek két meccset, fizikális csapatuk van, s ugye a franciák a sportdiplomáciában is erősek, ezt már a korábbi nemzetközi meccseinken is megtapasztaltuk, szóval nehéz lesz ellenük. Sok idő van még addig.

Számít, hogy hol lesz az a buborék?

A legjobb az lenne, ha Szekszárdon lenne és nekünk nem kellene utazni… Sanszos, hogy Törökországba kell majd menni, mert ugye a mi águnkon lesz még két török csapat.

Real teamwork!

Our team stayed undefeated in the group phase in Eurocup Women hub in Gyor and qulified for the next round. We talked to our coach Djokics Zseljko about what happened inside the hub and on and off the court.

Can you summerize the tournament – are you satisfied?   

Yes, almost totally – said coach Djokics, who went to skiing to Bosnia for a couple of days to have some rest. – We were locked into a hub fo six days, which is demanding in various ways. But the week before we arrived to Gyor was the most important part, we could work with the complete squad, for the first time since the preseason…

That was the cornerstone of our success. In that week we could prepare tactically, the previous weeks were overstuffed with games.

The first game was a bit uncharactheristic, not the one anyone expect from Szekszard…

It was like a blind flight, we did not know exactly what to expect from Prometej, whom average around hundred points in Ukraine. Honestly, we basically prepared for only this game ahead. Than we started to play well, we run with them, the players enjoyed it and had a huge desire to play – that is because during the season we were not sure that the Eurocup would go ahead at all… At halftime, which was at a surreal 60–49 standing, I had a bit of a speech in the locker room, I was not satisfied with our defence. After it turned out that it was the turning point in the tournament, after that we defended well and our players gained confidence in offense.

Then the next day Maja Skorics”s tournament ended. What did you feel?

We were preparing for Kayseri in my room with assistant coach Zsofia Horvath when Darko Antic walked in and said we got a problem with Maja’s knee. She already had two injections over the season so I guessed we were in trouble. After she had a quick MR-scan we learned that she would need a small surgery and she would not play for weeks. At the evening practice we started to prepare to play without her and planned to give Zala Friskovec more minutes. And I asked everybody to put in more work in the absence of Maja.

Then came the match against Kayseri, a match that needed special tactics.

They have american Kalani Brown, a 201 centimetres dominant center, who shone against Gyor. We had to doubleteam her, which demands high level concentration and discipline from all the five players on the court, so as Tyasha Harris, a brilliant guard who scores a lot. And we did well against them.

Finally, we beat Gyor, for the first time this season aftre two defeats.  

We started to apply zone defence in the hird quarter that made the difference. We got a good rythm by then.

Zala Friskovec was fantastic, she was the x-factor as she averaged 21 points and five rebound per game. Were you surprised?

Interestingly, she is 21 years old as well, same statistical number as her age… I was very happy for her, she is a talented young guard, who came to Hungary two years ago, and at the very first league game with us her hands broke. She had to miss two months, returned with no rythm and lost her confidence, but never gave up, put in some extra hours work, sometimes just an our and a half shooting after training, that paid off. One of our future plans is to have a core of now young players like Zala, Agnes Studer and Livia Gereben. The latter is bit far from her best, but she is doing great and flourishing constatntly. But I have to praise Goree Cyesha, who played like a real leader, and Krnjics Szara and Erica McCall had a good tournament as well. Erica needed that, because she had just come back from injury. The centers played dominantly, got almost half of our points in every game, and had around 20 rebounds, which makes it easier for the others to shoot the ball. It was real a temawork, I can only congratulate for everybody, who was with us in the hub. Also I got to mention Skorics, who helped us from Thursday as an added assistant coach instead of crying in her room. It is a shame that the fans could not attend, but as I know, lots of them supported us through television.

In the next round we play against Hainaut in March.  

They won two games in a tough group, play physical basketball, and they are also strong in sport diplomacy, we learned that in the past. It is gonna be tough, but we have time left.

If you could pick a place, where would the next hub be?

In Szekszard, so we don«t have to travel. But I guess because we have other two Turkish teams in the same hub, it would probably will be in Turkey.

Kép: Uni Győr MÉLY-ÚT